Ondernemerschap in Nederland staat onder druk door het verdwijnen van lobbyclubs. Dat stelt Roy Thurik, hoogleraar economie en ondernemerschap aan de Erasmus School of Economics.
Organisaties als de Raad voor Zelfstandig Ondernemerschap (RZO) en het Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen (PBO) zijn de afgelopen jaren verdwenen. Daarnaast is de rol van de Kamer van Koophandel een stukje kleiner geworden.
Deze organisaties moeten juist een brug vormen tussen burgers en de overheid op het gebied van ondernemerschap. De huidige kennisinfrastructuur schiet tekort, aldus Thurik. “De maatschappij heeft geen grote aandacht meer voor ondernemerschap.”
Kijk naar de overheid, dat zich met het topsectorenbeleid vooral richt op grote bedrijven. Het onderzoeksprogramma dat is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken voor kleine bedrijven en ondernemerschap dreigt te verdwijnen.
De slinkende aandacht voor ondernemen is een enorm probleem in een tijd waarin ondernemerschap steeds complexer wordt, meent Thurik. Nu is er juist behoefte aan een goede kennisinfrastructuur. Thurik pleit onder meer voor een sterkere rol voor MKB Nederland en universiteiten en hogescholen.
Zie het video-interview met Roy Thurik op de site van Me Judice, het discussieplatform voor economen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl